Návštevníci Dňa otvorených tokajských pivníc 2016 budú môcť prvýkrát ochutnať furmint vyrobený v tradičných nádobách kvevri. Pravekú technológiu výroby vína si tokajskí vinári Matúš Vdovjak a Marián Takáč priniesli priamo z Gruzínska.
Už piatykrát sa otvoria brány tokajských gazdovských pivníc na Dni otvorených gazdovských pivníc 2016, ktorý sa koná 20. augusta vo Veľkej Tŕni. V areáli historických tufových vínnych pivníc sa predstaví 15 slovenských gazdovských vinárov na ochutnávkach butikových vín.
Tohto roku budú môcť návštevníci prvýkrát ochutnať víno, ktoré sa pije v Gruzínsku už viac ako 8000 rokov. Matúš Vdovjak a Marián Takáč vyrobili víno tradičným spôsobom, ktorý sa dodnes používa v Gruzínsku. Len málokto vie, že Gruzínsko je skutočnou kolískou vína, hovorí Peter Drotár, zakladateľ portálu www.tokaj.guru.
Kvevri a technológiu výroby vína sme s Mariánom Takáčom priviezli z Gruzínska. Amfory sa naplnia rozšliapaným hroznom a zakopú pod zem. Víno v kvevri sa vyrába bez použitia chemických či iných látok – v kvevri je len pomleté hrozno. V hroznovej šťave sú počas fermentačného zrenia prítomne hroznové šupky a jadierka. Týmto spôsobom sa vyrába víno v Gruzínsku už 8000 rokov, vysvetľuje Matúš Vdovjak z vinárskej spoločnosti Víno Vdovjak.
Prítomnosť šupiek a jadierok v hroznovej šťave zabezpečuje vysoký obsah polyfenolov. Polyfenoly bránia oxidácii a mikrobiálnej kontaminácii, čo vinárom dovoľuje obmedziť použitie síry na minimum, alebo ju vôbec nemusia použiť. Obaja tokajskí vinári kvevri nezakopali. Amfory stoja v stojanoch v gazdovských pivniciach 10 metrov pod zemou.
Návštevníci otvorených tokajských pivníc si budú môcť tieto nádoby prezrieť a ochutnať víno z minuloročnej úrody. Na jeseň sme do kvevri dali najzdravšie a najkrajšie hrozná tokajskej odrody Furmint. Biele víno z kvevri má zlatú až sýto oranžovú farbu a budeme ho na degustáciách nalievať všetkým návštevníkom našich pivníc, dodáva Marián Takáč z Vinárstva u koňa.
Deň otvorených gazdovských pivníc 2016
Deň otvorených gazdovských pivníc sa koná od roku 2012 v areáli historických tufových vínnych pivníc vo Veľkej Tŕni. Tokajskí gazdovskí vinári sprístupnia svoje pivnice verejnosti. Na Dni otvorených tokajských pivníc môžu návštevníci ochutnať viac ako 50 vzoriek prírodných vín od 15 vinárov.
Historické tufové pivnice sú svetovým unikátom. Vstupenky je možné si kúpiť na akcii v deň podujatia za 15 EUR. Súčasťou vstupného je degustačný pohár, 15 degustačných žetónov, ale aj možnosť letu v kotvenom balóne. Viac informácií nájdete na stránke www.tokajskepivnice.sk.