Rozdelenie vín na suché, polosuché, polosladké a sladké závisí od obsahu zvyškového cukru v tichom víne a šumivom víne.

Tiché vína

  • Suché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0-4 g na 1 liter
  • Polosuché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 4-12 g na 1 liter
  • Polosladké vína – obsah zvyškového cukru 12-45 g na 1 liter
  • Sladké vína – obsah zvyškového cukru nad 45 g na 1 liter

Šumivé vína

  • brut nature (prírodne surové) – menej ako 3 g cukru na 1 liter
  • extra brut (obzvlášť surové) – 0–6 g cukru na 1 liter
  • brut (surové) – do 15 g cukru na 1 liter
  • extra dry (obzvlášť suché) – 12–20 g cukru na 1 liter
  • sec (suché) – 17–35 g cukru na 1 liter
  • demi-sec (polosuché) – 33–50 g cukru na 1 liter
  • doux (sladké) – viac ako 50 g cukru na 1 liter

Guru odporúča pozrieť aj:

Skratky a synonymá Odrody muštové biele Slovenský názov Synonymá Skratka Aurelius Nemá AU Bouvierovo hrozno Bouvier, Bouvierrebe (AT), Precose di Bovier (IT) BH ...
Svätokatarínske víno Autorom článku je Tibor Vitek. Článok bol uverejnený na stránke vinko.sk, pod názvom Viete aké je to Svätokatarínske víno?. Od prvého novembrového ...
Prívlastkové vína Slovenské vína môžeme rozdeliť do 3 kvalitatívnych kategórií – víno, víno s chráneným zemepisným označením, víno s chráneným označením pôvodu. Víno – ...