Rozdelenie vín na suché, polosuché, polosladké a sladké závisí od obsahu zvyškového cukru v tichom víne a šumivom víne.

Tiché vína

  • Suché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0-4 g na 1 liter
  • Polosuché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 4-12 g na 1 liter
  • Polosladké vína – obsah zvyškového cukru 12-45 g na 1 liter
  • Sladké vína – obsah zvyškového cukru nad 45 g na 1 liter

Šumivé vína

  • brut nature (prírodne surové) – menej ako 3 g cukru na 1 liter
  • extra brut (obzvlášť surové) – 0–6 g cukru na 1 liter
  • brut (surové) – do 15 g cukru na 1 liter
  • extra dry (obzvlášť suché) – 12–20 g cukru na 1 liter
  • sec (suché) – 17–35 g cukru na 1 liter
  • demi-sec (polosuché) – 33–50 g cukru na 1 liter
  • doux (sladké) – viac ako 50 g cukru na 1 liter

Guru odporúča pozrieť aj:

Skratky a synonymá Odrody muštové biele Slovenský názov Synonymá Skratka Aurelius Nemá AU Bouvierovo hrozno Bouvier, Bouvierrebe (AT), Precose di Bovier (IT) BH ...
11 zaujímavostí slovenského vína 1. Registrované vinohrady Na Slovensku máme 18 437 ha registrovaných vinohradov. 2. Delenie vinohradníckych oblastí 6 vinohradnícky...
Čo sa rozumie pod pojmom „ Barrique “? Barrique (bariky) sú sudy o objeme približne 225 litrov, z dubového dreva rôznych oblastí Francúzska, ale aj Ameriky, Nemecka, alebo Slovenska... Okre...