Na Slovensku je asi 8873 hektárov (ha) rodiacich vinohradov. Uviedla to pre TASR Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Obhospodarovaná plocha vinohradov podľa nej predstavuje približne 11.159 ha a registrovaná plocha vinohradov 17.598 ha.

Produkcia hrozna v SR by podľa nej mala v tomto roku dosiahnuť približne 45.000 ton a produkcia vína asi 312.000 hektolitrov (hl). V roku 2016 sa podľa Kaňuchovej Pátkovej zo SR vyviezlo 190.000 hl vína a doviezlo sa asi 700.000 hl vína. „Problémom slovenských vinárov je dovoz vína, ktoré sa na Slovensku iba nafľašuje a naplní a označí ako slovenské,“ upozornila.

Problémom slovenských vinohradníkov sú podľa nej tiež nevysporiadané pozemky vinohradov. „Aj keď je záujem vysádzať vinič, je problém dostať sa k vysporiadanej pôde, podčiarkla.

Štát na Slovensku vinohradnícko-vinársky sektor v porovnaní s ostatnými krajinami podľa jej slov prakticky nepodporuje. „Napríklad v ČR prispieva sektoru štát sumou približne 40 miliónov Kč (1,54 milióna eur), v Rakúsku sumou okolo 20 miliónov eur, priblížila s tým, že v rámci spoločnej európskej organizácie trhu s vínom pre SR pripadá suma 5 miliónov eur.

Kaňuchová Pátková tento týždeň (26.9.) informovala, že vinohradníci a vinári v SR v tomto roku predpokladajú kvalitatívne výbornú kampaň, vyrobí sa však menej vína. „Zníženie celkového množstva úrody sa predpokladá o 10 % pod dlhodobým priemerom, teda v kampani 2017 by sa malo vyrobiť okolo 312.000 hl slovenského vína. Kvalita sa zatiaľ ukazuje mimoriadne dobrá pre biele aj ružové vína, ak pretrvá jesenné počasie bez výraznejších dažďov, aj pre červené vína. Začiatok kampane je posunutý o asi jeden týždeň až desať dní vopred, v závislosti od regiónu,“priblížila.

vinidi-vinohrady

Cukornatosť hrozna sa tento rok podľa nej pohybuje na úrovni 21 stupňov NM (normalizovaného muštomera), obsah kyselín je na úrovni okolo 7 gramov na liter – táto hladina je primeraná pre slovenský vinohradnícky región, čo je potešujúce, neklesla ani pre dlhodobé sucho. „Pomer cukrov a kyselín je tak ideálny a je znakom výborného ročníka. Pod zníženie úrody sa podpísali jarné mrazy a sucho, zrážky boli na celom území počas celej vegetácie dlhodobo pod normálom. Veľké škody sú momentálne spôsobované náletmi škorcov a diviačej zveri,“ upozornila.

Zdroj: http://www.dobrenoviny.sk/c/112134/na-slovensku-je-asi-8873-hektarov-rodiacich-vinohradov

Guru odporúča pozrieť aj:

Nový dizajn pre značku Berta Príbeh nového loga a etikiet na naše vína sa začal odvíjať približne pred rokom. Na agentúru Komplot Advertising sme sa obrátili na základe odporúčani...
Korok, syntetická zátka, alebo skrutkovací uzáver?... Jedným z najväčších nepriateľov vína je molekula TCA, ktorá degraduje vôňu vína a kazí jeho chuť. Občas sa stáva že po otvorení fľaše vína skonči jej ...
Drahé víno v supermarketu? Vyhněte se mu obloukem... Často se při akcích či degustacích setkávám s otázkami, zda je vůbec možné sehnat dobré víno v supermarketu a jak vybrat takové, které bude alespoň do...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Anti-Spam otázka: