Stáva sa nepríjemným pravidlom, že na jar prichádzajú neskoré mrazy, ktoré sú schopné významne zredukovať úrodu. V tomto roku boli mrazy kynožili vinice snáď v celej Európe, vrátane južných oblastí ako je napr. Montpellier či Neapol.

Slovenské vinice neboli výnimkou a aj keď poškodenie nebolo tak výrazné ako pred rokom, predsa len došlo k redukcii úrody. Ak budeme hovoriť v priemere za celé Slovensko tak je to asi 10 až 15% oproti dlhodobému priemeru.  Redukcia úrody však niekedy nemusí byť na škodu.

svatokatarinske_vino_2017

Ďalšia časť roka mala štandardný charakter vrátane vysokých letných teplôt a suchému a slnečnému začiatku jesene. Zo všetkých kútov Slovenska vinohradníci hlásili vynikajúci zdravotný stav. Vzhľadom na horúce leto sa dal očakávať pokles kyselín, ale ako ukázali prvé mušty ani tieto obavy sa nenaplnili.

Skoré odrody, ktoré sú najvhodnejšie na výrobu mladých vín vinohradníci obrali včas a mušty a burčiaky z nich boli vynikajúce.  Dá sa preto očakávať výnimočne dobrá kvalita mladých vín.

Svätokatarínske víno predstavuje novodobú značku kvality a tradície. Víno, označené ako Svätokatarínske, prejde vždy hodnotením odbornej komisie. Pod touto značkou nájdete výber tých najlepších mladých vín.

Na rozdiel od našich rakúskych susedov, kde prvé nafľašované mladé víno uzrelo svetlo sveta už koncom augusta, na Slovensku môžu vinári nafľašované mladé víno predávať až od prvého novembrového pondelka, čo v tomto roku pripadne na 6. november.

Zdroj: http://svatokatarinskevino.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Anti-Spam otázka: